Caramel & Fleur de Sel

This is the best Salted caramel sauce ever, there is no way describing it in more humble terms. I recommend sealing the lid with a thick layer of wax or a heavy padlock, tasting it pure spoon-by-spoon might be dangerous and have heavy consequences. Eat over ice cream and pudding or drizzled over cake.

Recipe in German, see below = Rezept auf deutsch, siehe unten.

Update: my Salted Caramel is in Guardian


 

Caramel & Fleur de Sel (Salted caramel sauce)
inspired & adapted from Baked. New Frontiers in Baking (changed volumes, weights & ingredients)

1 heaped teaspoon Fleur de Sel
125ml (4.2 fl. oz) cream
200g (7 oz) sugar
60ml (2 fl. oz) water
2 tablespoons Golden syrup
75g (2.6 oz) crème fraîche

Dissolve the Fleur de Sel in the cream over very low heat, making sure the cream does not cook or boil. Put to the side.

Make the caramel by mixing sugar, water and Golden syrup in a pan with a higher side (do not leave any sugar at the side of the pan, if, then remove with a brush) and heating this mixture over high heat for about 5 or more minutes to a dark brown colour (or until you reach 175°C or 340°F). Do not stir while the caramel is browning & do not touch (as a child I stirred my caramel: the plastic spoon melted). Leave to cool for a moment then add the crème fraîche & the salty cream while stirring with a wooden spoon. Take care, the mixture might bubble a bit (therefore the high sided pan). Cool down to room temperature, then store in a jar in the fridge.

Karamell & Fleur de Sel (Salz-Karamellsauce)

1 TL Fleur de Sel
125ml flüssige Sahne
200g Zucker
60ml Wasser
2 EL Golden Syrup (englischer Zuckersirup von Lyle’s)
75g Crème fraîche

Das Fleur de Sel in der Sahne bei geringer Hitze auflösen, die Sahne sollte nicht kochen, dann zur Seite stellen. Für den Karamell den Zucker mit Wasser und dem Golden Syrup mischen (darauf achten, dass kein Zucker am Rand haften bleibt, er kann mit einem Pinsel entfernt werden) und in einem Topf mit einem ausreichend hohen Rand auf großer Flammen für ca. 5 Minuten erhitzen bis die Zuckerlösung dunkelbraun geworden ist (175°C). Bitte nicht umrühren und nicht anfassen (als Kind habe ich den Karamell mit einem Plastiklöffel umgerührt, der ist geschmolzen). Dann von der Flamme nehmen und nach einem kurzen Augenblick die Crème fraîche und die salzige Sahne hineinrühren. Die Mischung kann schnell aufbrodeln, daher der höhere Rand. Abkühlen lassen, in ein Glas mit einem Deckel füllen und im Kühlschrank aufbewahren.

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2 thoughts on “Caramel & Fleur de Sel

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