Extra-stormy Dark & Stormy + Clementine-lemon-ginger sparkler

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Rezepte auf deutsch: siehe unten.

Weekend bliss: Extra-stormy Dark & Stormy + Clementine-lemon-ginger sparkler

Apparently, the cocktail party is back big-time and just in case you are planning to throw one soon… or enjoy gazing at the setting sun: Two extraordinary gingery drinks, one for the week-weary rum & rest requiring, the other an amazingly coloured fresh, citrussy spritzer sans alcohol.

Dark & stormy stands for black rum and ginger, Ginger beer to be exact, when aspiring to make an original Bermudan Dark n’ Stormy by topping Gosling’s Black Seal rum with their own stormy ginger beer and to be honest, what says great drink more than something hailing from the Bermudas?

To follow this logic, something that has an increased or let’s say amplified ginger portion should be called ‘extra stormy’. The extra weather is provided by the intriguingly spicy ginger-lemon Elixir, which is – despite its (in certain contexts) embarrassing sounding name („More Elixir, darling?“) – exactly what it says: a powerful potion with a fitting title. Go ahead and mock me us while you can and join the club later.

Extra-stormy Dark & Stormy

I bookmarked (have you seen the Ikea catalogue ad?) this ginger concoction when auditioning alcohol-free cocktails (like the Ipanema) and liked the idea of a homemade ginger brew with natural ingredients, no additives and sugar control and its multipurpose use. We have used an amber coloured vanilla-caramel-y Havana Club Añejo Especial rum for our extra-stormy D & S and liked the mellowness of the drink. For alcohol-free drinks try Bon Appetit’s strawberry & ginger lemonade (muddled strawberries, lemon-ginger brew & ice) or my clementine lemon-ginger sparkler.

More cocktails & mocktails for that cocktail-party you are no doubt planning right now: IpanemaAmericano, Vesper, the perfect Bloody Mary, an elderberry Cosmopolitan, Vin d’orange. Santé.

 

Clementine-lemon-ginger sparkler


Clementine lemon-ginger sparkler

60ml (2oz / ¼ cup) Clementine or mandarine juice (juice from 1 clementine)
60ml (2oz / ¼ cup) Elixir (lemon-ginger brew)
ice
sparkling water

Mix equal parts (or a little more juice according to taste) of juice and brew in a glass over ice and top with sparkling water.

 

 

Extra-stormy Dark & Stormy


Extra-stormy dark & stormy

Adapted from Bon Appetit

Mix equal parts (recommended are 2oz / 60ml / ¼ cup) of the lemon-ginger brew and dark rum in an ice-cube filled glass and top with soda water. I don’t think garnish is a real necessity here but add a thin slice of lemon and / or candied ginger.

 


The Elixir – Lemon-ginger brew

Adapted from Carla Lalli Music’s (great name!) recipe in Bon Appetit. I used slightly more ginger and reduced the Agave syrup for less sweetness. Feel free to adjust whichever sweetener you use (e.g. Agave, Brown rice or Maple syrup) and the amount of lemon juice to your taste preferences.

 

8 oz / 225g peeled & roughly chopped ginger (start with more to have this amount when processed)
6 cups / 1.4 litres water
½ cup / 120ml lemon juice
¼ cup / 60ml / 4 tablespoons Agave syrup

Blend the ginger into a paste (in blender, food processor or manually in a pestle & mortar), decant with the water into a saucepan and bring to a boil. Leave this infusion to simmer for 30 to 40 minutes or longer, until reduced to roughly half the amount (3 cups or 710ml). Mix with lemon juice and Agave syrup, cool and strain into a sealable jar. Keep the elixir refrigerated in a closed jar or bottle, it is supposed to last for 2 weeks. I have frozen our surplus in ice cube trays for an extended supply.

 

 

Clementine-lemon-ginger sparkler


Clementine lemon-ginger sparkler

40ml Clementinen- oder Mandarinensaft (von 1 Clementine)
40ml Elixier (Zitronen-Ingwer-Gebräu)
Eis
sprudelndes Mineralwasser oder Sodawasser

 

Saft und Gebräu zu gleichen Teilen (oder auch etwas mehr Saft nach Geschmack) in einem Glas mit Eis mischen und mit Sprudelwasser aufgießen.

 

Extra-stormy Dark & Stormy


Extra-stormy Dark & stormy

Adaptiert von Bon Appetit

Gleiche Teile (60ml oder ¼ Tasse werden empfohlen) des Ingwer-Zitronen Gebräus und braunen Rums (Gosling’s oder Havana Club Añejo Especial) in einem mit Eiswürfeln gefülltem Glas mischen und mit Soda Wasser auffüllen. Ich finde, das Getränk braucht keine Garnierung, aber eine dünne Zitronenscheibe und etwas kandierter Ingwer verweisen auf den Inhalt.

 


Elixier oder Zitronen-Ingwer-Gebräu

Adaptiert von Carla Lalli Musics Rezept in Bon Appetit. Ich habe etwas mehr Ingwer verwendet, aber die Menge an Agavensirup reduziert. Am besten passt man die Süße (Agaven-, Brauner Reis- oder Ahornsirup) und die Säure seinen eigenen Geschmackspräferenzen an und braut sein ganz persönliches Elixier.

225g geschälter & grob gehackter Ingwer (eine größeren Ast kaufen und den Schälabfall beachten, etwas weniger ist auch nicht schlimm)
1.4 l Wasser
120ml Zitronensaft
60ml oder 4 EL Agavensirup

Ingwer in einer Küchenmaschine, Blender oder Mörser zu einer groben Paste mahlen, anschließend mit dem Wasser in einen Topf geben und aufkochen. Die Infusion 30-40 Minuten köcheln und auf die Hälfte einkochen lassen (ca. 710ml). Mit Zitronensaft und Agavensirup vermischen, abkühlen lassen und durch ein Sieb in ein verschließbares Einmachglas oder eine Flasche abfüllen. Das Gebräu sollte im Kühlschrank aufbewahrt werden und hält sich für ca. 2 Wochen. Am besten friert man den Überschuß in Eiswürfelbehältern ein und ist nie sehr weit von einem Extra stormy Dark & stormy (oder einer Erdbeer-Ingwer-Zitronenlimonade) entfernt.

 

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